MFN Advies signaleert dat er veel initiatieven zijn om duurzaamheid een plek te geven en te verankeren in het onderwijssysteem. Van basisschool tot universiteit is het besef doorgedrongen dat leerlingen en studenten kennis en vaardigheden in relatie tot duurzaamheid moeten bezitten om competent de toekomst in te gaan. Het onderwijs vormt de basis voor toekomstige generaties om te kunnen participeren in een duurzame economie en samenleving.
Bedrijfsleven vraagt om gepast onderwijs
Het bedrijfsleven is zich inmiddels bewust van de beperking in het aantal natuurlijke hulpbronnen en ontwikkelt verschillende (duurzame) strategieën om zich te verzekeren van een gezonde toekomst. Nu het bedrijfsleven duurzaamheid standaard opneemt in hun business strategie (en CSR beleid) om op de korte termijn toegevoegde waarde te leveren, maar ook op de lange termijn te blijven bestaan vraagt dit ook nieuwe/ andere kennis en vaardigheden van (toekomstige) medewerkers voor het behouden en verkrijgen van werk.
Flexibiliteit lijkt daarin centraal te staan. Je kunnen aanpassen en omgaan met veranderende randvoorwaarden. In een kenniseconomie vraagt dit om het op peil houden van het kennisniveau en het verder en blijvend professionaliseren van vaardigheden.
Duurzaam in kennis en vaardigheden
Duurzaamheid in het onderwijs gaat dus niet alleen meer over groen en milieu, maar kent steeds meer de sociale component waarbij de student zelf de manager en ondernemer is over zijn eigen leerproces. Vakinhoudelijke kennis verkrijgt een student niet alleen meer via het collectief leren in de klas, maar interactief via verschillende (interactieve/ online/ netwerk) bronnen, daarbij niet meer gebonden aan tijd en plaats.
Het zelf ontdekken en ontwikkelen van kennis draagt bij aan de competenties en flexibele attitude waar het bedrijfsleven op wacht. Dit draagt bij aan de vier kerncompetenties waar de toekomstige werkgever/ werknemer aan moet voldoen:
- Strategisch: Leiderschap tonen bij het omgaan en in gang zetten van verandering
- Procesmatig: Het vormgeven en mogelijk maken van verandering
- Praktisch: Het implementeren van verandering en samenwerken met anderen
- Leren leren: Het vinden en bijhouden van opgedane kennis; Lifelong Learning
Account management Eco-Schools per 1 juli 2014
Duurzaam leren gaat niet alleen over de toekomst, maar gaat over nu! Een onderwijsprogramma dat nu werkt aan duurzame kennis en vaardigheden is Eco-Schools. Eco-Schools is het internationale keurmerk voor duurzame scholen en stimuleert leerlingen om zélf activiteiten te ondernemen om de school (verder) te verduurzamen. De Eco-Schools methodiek biedt een structuur om duurzaamheid op te nemen in het curriculum. MFN Advies is daarom blij om nu aan de slag te gaan met het ondersteunen en adviseren van 14 Eco-Schools.
www.eco-schools.nl ǀ Martijn Nahumury ǀ + 31 (0)6 47 318 304
_______________
Martijn Nahumury werkte bij SME Advies ruim 2 jaar als programmamanager aan het Eco-Schools programma. Hij neemt per 1 juli de rol van accountmanager voor zijn rekening en adviseert 14 van de bijna 100 locaties in opdracht van Eco-Schools Nederland bij het verduurzamen van hun curriculum en het behalen van het keurmerk.
Lees ook dit artikel: Nieuwe coördinatie Eco-Schools Nederland